Het opsparen van vakantiedagen met corona
Heb jij nu meer vakantiedagen dan ooit omdat je niet op vakantie gaat vanwege corona? En gebruik je je vakantiedagen ook niet om dagjes weg te gaan? Dan zal je aan het eind van het jaar veel vakantiedagen over hebben. Maar kun je vakantiedagen opsparen om na corona langer vakantie op te nemen? In deze blog vertellen we je alles over vakantiedagen en of jij deze op kunt sparen om volgend jaar langer vakantie te vieren.
Al een vakantie gepland, maar je kunt niet gaan. Wat nu?
Heb jij net als vele andere Nederlanders gebruik gemaakt van vroegboekdeals? Dan stond jouw vakantie waarschijnlijk al vast voordat het coronavirus uitbrak. Kans dat jouw vakantie is geannuleerd. Maar mag jij nu je vakantiedagen intrekken en op een later moment gebruiken? Het antwoord hierop verschilt per situatie. In principe is jouw werkgever niet verplicht om akkoord te gaan met het intrekken van de vakantiedagen. Maar een werkgever kan natuurlijk besluiten er wél akkoord mee te gaan. Na overleg kunnen jullie samen tot dit besluit komen.
Mijn werkgever vraagt mij om nu vakantiedagen op te nemen. Moet ik dat doen?
Jouw werkgever kan jou vragen om vakantiedagen op te nemen. Bijvoorbeeld omdat het bedrijf het economisch zwaar heeft en er nu weinig werk is. Moet jij als werknemer hiermee instemmen? Nee. Als werknemer hoef jij hier niet mee in te stemmen. Een werkgever mag jou niet verplichten vakantiedagen op te nemen.
Looptijd vakantiedagen
Had jij je vakantie nog niet geboekt? En weet je nu niet hoe je al je vakantiedagen op moet maken? Goed nieuws, vakantiedagen zijn enige tijd houdbaar. In een contract zijn er twee typen vakantiedagen: wettelijke vakantiedagen en bovenwettelijke vakantiedagen.
- Wettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die iedereen heeft. Dit is 4 keer het aantal uur dat jij per week werkt. Dus als jij 40 uur per week werkt, heb jij recht op 160 vakantie-uren (4 x 40 uur). Wettelijke vakantiedagen zijn tot 6 maanden na het verloop van het kalenderjaar houdbaar. Dit betekent dat jij gebruik kunt maken van de vakantiedagen in het jaar dat je ze opbouwt of daarna. Maar dat je ze op moet maken vóór 1 juli van het volgende jaar. Hierna vervallen ze.
- Bovenwettelijke vakantiedagen zijn vakantiedagen die een aanvulling zijn op het minimum. Deze spreek jij af met jouw werkgever en zijn niet verplicht. Bovenwettelijke vakantiedagen mag jij 5 jaar lang gebruiken. Dus als jij op 1 augustus 2020 start met opbouwen, moet jij deze dagen voor 1 augustus 2025 hebben gebruikt.
Bij vakantiedagen is de regeling dat de vakantiedagen die als eerst op moeten, als eerst worden gebruikt. Dus stel dat jij in februari 2021 op skivakantie wilt, dan maak jij eerst de wettelijke vakantiedagen van 2020 op, daarna de wettelijke vakantiedagen van 2021 en tot slot de bovenwettelijke vakantiedagen.
Vakantieaanvragen
Als werknemer heb jij minimaal recht op het wettelijke aantal vakantiedagen per jaar. Dit mag jouw werkgever niet weigeren. Dit betekent dat jij aan het einde van het jaar langer op vakantie zou kunnen gaan, om zo jouw vakantiedagen te gebruiken. Jouw werkgever mag alleen jouw vakantieaanvraag afwijzen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen spelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer iedereen tegelijkertijd op vakantie wil of als het extra druk is. Jouw werkgever moet jou dan wel op een ander moment de mogelijkheid bieden om jouw vakantiedagen op te nemen.
Het kan zijn dat een CAO bepaalt wanneer er vakantie plaats vindt. Dit heet collectieve vakantie. Hierbij gelden andere wetten en wetten en regels.
Vakantiedagen en een nieuwe baan
In deze tijd switchen veel mensen van baan. Maar wat betekent dat voor jouw vakantiedagen? Wanneer jij door het overstappen van baan jouw wettelijke vakantie-uren niet meer kan opmaken, krijg jij deze uitbetaald. Verder mag je wettelijke vakantie-uren opmaken bij jouw nieuwe werkgever. Realiseer je wel dat je deze uren niet krijgt uitbetaald. Of je bovenwettelijke vakantiedagen mag meenemen naar je nieuwe werkgever, ligt aan jouw nieuwe werkgever.
Kun je vakantiedagen opsparen om na corona langer vakantie te hebben?
Als werknemer kun jij je vakantiedagen “opsparen” om na corona langer vakantie te hebben. Het aantal vakantiedagen waar jij als werknemer recht op hebt, is wettelijk vastgelegd. Jij mag zelf bepalen hoe jij hier invulling aan geeft. Je kan ze bijvoorbeeld over het jaar verspreiden, maar je kan ze ook gebruiken voor een langere vakantie. Het is wel belangrijk dat je jouw wettelijke vakantiedagen van dit jaar opmaakt voor 1 juli 2021. Wanneer je lang op vakantie wilt, houdt er dan wel rekening mee dat jouw werkgever dit mag weigeren als er zwaarwegende bedrijfsbelangen spelen.
Ben jij op zoek naar een vaste baan? Zo’n leuke waardoor je nooit meer met vakantie wil? Kijk dan eens in ons vacature overzicht: https://werkenbij.taskhero.nl/vacatures/
Of wil je alleen af en toe wat bij klussen? Meld je dan aan op app.taskhero.nl