verhoogd minimumloon

Aanpassing arbeidsrechten per 1 juli 2020

Yes, per 1 juli is het minimumloon verhoogd!

Sinds 1 juli 2020 is de wet- en regelgeving voor jou als werknemer veranderd. En goed nieuws, de kans is groot dat jij erop vooruit bent gegaan. Het minimumloon is verhoogd. Maar wat is er veranderd? En hoeveel ga jij erop vooruit? In deze blog vertellen wij jou wat er is veranderd en wat dit voor jou betekent. 

Verhoging minimumloon

Twee keer per jaar wordt het minimumloon aangepast. Het minimumloon is gebaseerd op de gemiddelde CAO. Als de CAO verandert, is de kans groot dat het minimumloon ook verandert. Het minimumloon wordt aangepast op 1 januari en 1 juli. In het minimumloon wordt onderscheid gemaakt in het minimumloon (21+ jaar) en het minimumjeugdloon.

  • Minimumloon: Het minimumloon is per 1 juli 2020 verhoogd naar €1.680 bruto per maand. Dit betekent dat het brutoloon per 1 juli 2020 met €27 is verhoogd. Op 1 januari 2020 werd het minimumloon nog verhoogd met €18. Het minimumloon houdt in dat iedereen die ouder is dan 21 jaar en fulltime werkt, minimaal recht heeft op dit loon. Fulltime betekent niet standaard dat je 40 uur per week moet werken. Dit is afhankelijk van de CAO. Fulltime kan ook 36 of 38 uur per week zijn. 
  • Minimumjeugdloon: Ook als jij jonger bent dan 22 jaar is het feest, want jij gaat meer verdienen! Hoeveel jij erop vooruitgaat, hangt af van jouw leeftijd. Als jij vijftien jaar bent, verdien jij per 1 juli €504 bruto per maand in plaats van €496,10. Voor twintigjarigen is het minimumloon gestegen van €1.322,90 naar €1.344 bruto per maand. Beide loonsverhogingen zijn gebaseerd op een fulltime werkweek. 

Zwangerschapsverlof

Ook voor papa’s (en mama’s) in spé is er goed nieuws. Je kunt namelijk langer van de kleine gaan genieten! Het geboorteverlof voor partners was in 2019 al verlengd van twee dagen naar één keer het aantal werkuren per week (bijv. 40 uur bij een fulltime dienstverband). Het loon wordt tijdens deze periode doorbetaald door de werkgever. Vanaf 1 juli 2020 is het geboorteverlof nog verder uitgebreid. Naast één week vrij op kosten van de baas, krijg jij vijf weken vrij vanuit het UWV. Deze vijf weken wordt jouw loon voor 70% doorbetaald. Als je als partner nog langer betaald verlof wil opnemen, kan dit door jouw vakantiedagen in te zetten. 

Voor het zwangerschaps- en bevallingsverlof verandert er niks. Wanneer jij zwanger bent blijf jij recht houden op 16 weken verlof. 4 tot 6 weken van dit verlof zijn verplicht vóór de bevalling. Na de bevalling heb je recht op minimaal 10 weken verlof. Tijdens jouw verlof wordt jouw loon 100% vergoed. De maximumvergoeding per dag is €228,78.

Geplaatst in Aan de slag als Held.