Hoe maak ik een CV? Check hier de ins- & outs voor een power CV

Hoe maak je een CV? Check hier de ins & outs voor een power CV!

Hoe maak je een CV? Check hier de ins & outs voor een power CV!

Je CV is jouw visitekaartje waarmee je je voorstelt aan een recruiter of opdrachtgever. De recruiter of opdrachtgever bekijkt aan de hand van je CV of jij de juiste vaardigheden en werkervaring bezit voor de betreffende baan. Daarom is het belangrijk om de juiste informatie te presenteren in je CV. Maar hoe maak je een goed CV? En welke informatie zet je hier precies in? Met deze ins & outs kun je een power CV neer zetten!

Welke informatie staat er in een CV?

CV is de afkorting van “curriculum vitae”, dit is het Latijnse woord voor levensloop. In je CV zet je niet letterlijk je levensloop, zoals in welke steden je gewoond hebt, maar wel de relevante informatie voor de nieuwe job. Dit zijn de belangrijke gegevens die in een CV moeten staan:

  • Contactgegevens
  • Wie ben jij?
  • Opleidingen
  • Werkervaring
  • Kennis en vaardigheden

Contactgegevens

Contactgegevens zijn onmisbaar op je CV! Hiermee kan de recruiter of opdrachtgever natuurlijk contact met je opnemen. Daarnaast geef je ook een beetje inzicht in wie jij bent. Maar let op, niet alle gegevens zijn relevant voor de recruiter of opdrachtgever. Geef bijvoorbeeld nooit zomaar je burgerservicenummer vrij! Dit zijn belangrijke contactgegevens voor op je CV:

  • Voor- & achternaam
  • Geboortedatum
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Adres

Wie ben jij?

De recruiter of opdrachtgever is natuurlijk nieuwsgierig naar wie jij bent. Naast een foto, kun je ook een stukje tekst over jezelf schrijven om jezelf voor te stellen. Hierin kun je bijvoorbeeld vertellen wat jouw karaktereigenschappen zijn, waar je naar op zoek bent in je carrière of iets wat jouw persoonlijkheid beschrijft. Ook je hobby’s vertellen iets over jou als persoon en verdienen een plek op je CV.

Opleidingen

Voor sommige functies is het belangrijk dat je een bijpassende opleiding hebt gevolgd. Daarom is het belangrijk om je opleidingen weer te geven op je CV. Daarnaast geeft dit ook informatie over wat voor achtergrond en denkwijze je hebt. Belangrijk hierbij is ook om de start- en einddatum te benoemen.

Werkervaring

Natuurlijk wil de recruiter of opdrachtgever graag weten welke ervaring je al hebt opgedaan. Daarom is het belangrijk om op te schrijven welke werkervaring je hebt. Hierbij kun je korte functiebeschrijvingen geven. Je kunt natuurlijk ook een korte beschrijving van je functie geven en de bijbehorende eigenschappen. Hiermee kun je namelijk goed onderbouwen welke eigenschappen je beheerst. Zorg wel dat de werkervaring relevant is voor de nieuwe functie. Ga je bijvoorbeeld solliciteren voor een managementfunctie, dan is de ervaring van tickets scannen op een festival minder relevant.

Niet alleen werkervaring is belangrijk. Benoem ook andere relevante ervaringen die je hebt opgedaan. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk of projecten waar je bij betrokken bent geweest. Dit kunnen ook commissies zijn waarin je actief bent geweest. Door de functiebeschrijving en je verantwoordelijkheden te benoemen, geef je de recruiter of opdrachtgever een duidelijk beeld van wat je in deze functie hebt gedaan. Ook bij je werkervaring is het van belang om de start- en einddatum te benoemen.

Kennis en vaardigheden

Hier heb je de ruimte om te beschrijven over welke kennis en vaardigheden je beschikt. Denk hierbij aan de karaktereigenschappen die van belang zijn op de werkvloer of in de nieuwe functie. Maar ook extra vaardigheden waarover jij beschikt, waardoor je een streepje voor hebt op je mede-sollicitanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een speciaal rijbewijs, het beheersen van verschillende talen of bepaalde software.

Vormgeving

De vormgeving van je CV is de eerste indruk die de recruiter of opdrachtgever van je krijgt. Zorg er dus voor dat je hier ook voldoende aandacht aan besteed! Het is belangrijk dat je de informatie op een makkelijke en leesbare manier weergeeft. Hiermee zorg je ervoor dat de informatie goed wordt opgenomen door de ander. Ben je niet zo’n ster in het vormgeven? Gelukkig zijn er online verschillende CV Builders die je hierbij kunnen helpen.

Het clusteren van informatie helpt bij de leesbaarheid. Een hiërarchische indeling leest vaak makkelijker weg. Dit kun je bereiken door de belangrijke informatie bovenaan de pagina weer te geven en de minder belangrijke informatie onderaan de pagina. Ook kun je variëren in de grote van de informatie. Je kunt bijvoorbeeld je naam groter weergeven dan je contactgegevens. Daarnaast werkt een chronologische volgorde vaak goed. Zorg er dus voor dat je je werkervaring en opleidingen indeelt van nu naar vroeger. Hierdoor creëer je een logische tijdlijn, wat lekker weg leest.

Algemene Tips

  • Gebruik tussenkopjes
  • Houd het kort en bondig
  • Sla je CV op als PDF-bestand, zo verschuift de layout niet
  • Laat je CV door iemand checken op spelling en leesbaarheid

Ben jij aan de slag gegaan met je CV en kun je niet wachten om te solliciteren? Bekijk onze openstaande vacatures op www.taskhero.nl. Of mail je CV naar [email protected] zodat wij je kunnen matchen met een opdrachtgever!

Geplaatst in Aan de slag als Held.