goed CV

Hoe maak je een goed CV?

Zo maak jij aan een goed CV

Jouw CV, het is jouw visitekaartje. Jouw eerste indruk bij jouw potentiële werkgever. Wat moet er allemaal op een CV staan? En waar let een potentiële werkgever op? In deze blog vertellen wij jou waar wij als recruiters bij TaskHero op letten en wat onze ervaring is. Maar voordat we van start gaan, willen wij jou alvast de gouden tip meegeven: pas jouw CV aan voor iedere sollicitatie. Door iedere keer jouw CV aan te passen, is jouw visitekaartje up-to-date voor de opdrachtgever. Later in de blog zullen wij jou verder uitleggen wat wij hiermee bedoelen.

1. Taalgebruik

Correct taalgebruik is heel belangrijk op jouw CV. Wanneer deze verschillende spellingsfouten en-/of grammaticale fouten bevat, zal een recruiter sneller een andere kandidaat uitnodigen voor een gesprek. En dit wil je niet, want jij bent de perfecte kandidaat voor de functie! Onze tip: laat jouw document nalezen door iemand anders. Ongeacht of je een held in de Nederlandse taal bent of niet, een frisse blik is nooit verkeerd. 

Zoals we eerder zeiden: pas jouw CV aan voor iedere situatie. Vergeet dan niet je taalgebruik aan te passen. Zorg ervoor dat het taalgebruik wat je gebruikt, aansluit op de potentiële werkgever. Is het een bedrijf met een informele bedrijfscultuur? Schrijf dan lekker losjes. Is het juist een heel zakelijk bedrijf? Houdt het taalgebruik dan ook strikt zakelijk.

2. Lay-out

Bedrijven krijgen vaak veel CV’s binnen. Hoe zorg je ervoor dat jouw CV er tussenuit springt? De lay-out! Met de lay-out van jouw CV kan je jouw eerste indruk maken of breken. Recruiters hebben slechts enkele seconden nodig om een eerste indruk op te doen. De opmaak van jouw CV is hier heel belangrijk bij. Wil jij opvallen met jouw CV? Denk dan hieraan:

  • Werk met een kleur die bij jou of de organisatie past. Kies een knallende kleur, dan val je lekker op!
  • Gebruik “blokken” op jouw CV. Zo maak jij duidelijk wat jouw mogelijke werkgever hier kan lezen. 
  • Houdt jouw CV kort, zo verliest de recruiter zijn aandacht niet. 
  • Voeg een foto van jouzelf toe, dit helpt de recruiter bij het krijgen van een beeld over jou.

3. Wie ben jij?

Het doel van een CV is om jouw mogelijke werkgever kennis met jou te laten maken. Maar het “traditionele” CV is nogal zakelijk. Je benoemt feitelijke gegevens over jezelf, waar je woont, hoe oud je bent, hoe jij te bereiken bent. Dan nog wat gegevens over jouw opleiding en werkervaring. Maar wat zegt dit over jou als persoon? Eigenlijk weinig. Want wat zijn andere eigenschappen van jou?

Laat de recruiter écht kennis met jou maken door een korte introductie over jouzelf te schrijven. En niet te vergeten: voeg hier ook een foto van jou aan toe! Door een korte introductie te schrijven wie jij bent en wat jij leuk vindt, kan een recruiter veel beter inschatten of jij binnen de organisatie past. En ook voor dit stukje geldt weer dat je hem per situatie aan kan passen. Zo kan jij de eigenschappen uitlichten die goed passen bij de baan.

4. Werkervaring

Tot slot kan jij met jouw CV het verschil maken op het gebied van werkervaring. Welke banen heb jij al gehad en wat heb jij hier gedaan? Maak je werkervaring inzichtelijk. Beschrijf niet enkel welke banen je hebt gehad. Maar beschrijf ook kort wat je tijdens jouw functie hebt gedaan. Zo weet de recruiter of jouw vaardigheden aansluiten op de functie. De naam van de functie zegt niet altijd alles.

Wanneer jij bezig bent met het aanpassen van jouw CV, werp dan ook een kritische blik om jouw werkervaring. Benoem enkel de werkervaring die relevant is. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw document kort blijft en dat de recruiter aandacht heeft voor datgeen wat van toegevoegde waarde is voor de baan. 

Hulp bij het verbeteren van jouw CV

Ben jij met alle tips & tricks aan de slag gegaan en wil jij feedback op jouw CV? Stuur hem op naar ons ([email protected])! Dan kijken wij ernaar en geven wij jou graag advies. En wie weet zien wij na het lezen van jouw CV wel de perfecte match met één van onze openstaande vacatures!

Geplaatst in Aan de slag als Held.