Afbeelding solliciteren blog helden

Solliciteren: Hoe Doe Je Dat?

Solliciteren: hoe doe je dat?

Gebruik deze tips bij het solliciteren en de droom functie is van jou!

Je ziet een functie die voor jou lijkt te zijn geschreven. Je gaat dus solliciteren. Hoe zorg je ervoor dat die functie van jou wordt? Hoe geef je dit bedrijf een goede indruk van jezelf?

Ten eerste is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ze jouw naam kennen. Misschien voel je hem al aankomen: bel naar het bedrijf. Als het goed is staat er een contactpersoon in de vacature. Zo niet: bel dan naar het bedrijf en vertel dat je belt naar aanleiding van de vacature online. Bedenk van tevoren vragen die je wilt stellen om jouw sollicitatiebrief zo compleet mogelijk te maken. Weet je echt geen vragen? Stuur dan je sollicitatiebrief op en bel daarna of ze deze in goede orde ontvangen hebben. Geef aan dat als ze aanvullende informatie willen of vragen hebben, dat ze je altijd mogen bellen. Zo maak je jezelf bereikbaar en welwillend.

De sollicitatie zelf

Hoe stel je een sollicitatie op? Het beste en leukste is om een video te maken. In deze video kan men namelijk beter een inschatting maken over hoe jij bent en wat jij hen kan brengen. Het spreekt meer tot de verbeelding.  Is dit echt niks voor jou? Hou je dan aan de sollicitatiebrief. Vertel daarin wat jou kenmerkt. Vertel hierbij waar dat zich in uit en wat dit voor gevolgen heeft voor het bedrijf. Wat heb jij het bedrijf te bieden en wat kunnen ze jou bieden? Prijs jezelf hierbij niet helemaal de hemel in: wees realistisch en eerlijk. Natuurlijk beschrijf je alles positief, maar beloof niks wat je niet waar kan maken.

Maar wat vertel je verder in deze sollicitatiebrief? Je gaat niet uitgebreid vertellen over je thuissituatie en over waarom je werkloos bent op het moment. Maar waar praat je dan wel over? Hierbij geldt: schrijven is schrappen. Vertel alleen het noodzakelijke en waar het bedrijf iets aan heeft. Dus waarom jij geschikt bent voor de functie. Licht deze redenen ook toe. Denk na over je doel: wat wil je? Je wilt uitgenodigd worden voor een gesprek. Maak er daarom geen gigantisch verhaal van: laat iets over voor in het gesprek.

Je CV

Voor sommigen misschien ouderwets, maar het is zeker van belang bij een sollicitatie. De eerdere functies die je hebt bekleed zijn daarbij zeer belangrijk.  Maar benoem alleen de relevante ervaring. Dat je oppas werk hebt gedaan is niet relevant voor een marketing functie. Wat je wel kan benoemen is dat je een verantwoordelijkheid persoon bent. Benoem dus de kwaliteiten die uit je eerdere (niet relevante)  bijbaantjes voortvloeien. Daarnaast is het belangrijk je CV niet langdradig te maken. Wanneer je CV te lang is heeft de desbetreffende persoon misschien snel de neiging om alleen maar snel te scannen.

Succes!

We wensen je heel veel succes met solliciteren! Heb je toch moeite met het vinden van je droombaan? De werving en selectie van TaskHero helpt je verder! Bekijk hier onze vacatures of klik hier voor meer informatie.

Geplaatst in Aan de slag als Held.