Wat is het verschil tussen werken bij een werkgever en werken als zzp’er?

Wat is het verschil tussen werken bij een werkgever en werken als zzp’er?

Wat is het verschil tussen werken bij een werkgever en werken als zzp’er?

Zzp’er worden of juist werken voor een werkgever? Veel mensen dromen ervan om als zzp’er aan de slag te gaan. Je kunt zelf iets opbouwen, je eigen keuzes maken en je bepaalt helemaal zelf of je nu 20 of juist 80 uur per week werkt. Toch zit er ook een keerzijde aan zzp, omdat er grenzen zijn aan die zelfstandigheid. Temper je verwachtingen en keep on reading.

Een zzp’er – een Zelfstandige Zonder Personeel – werkt voor verschillende opdrachtgevers zonder dat er sprake is van een daadwerkelijk dienstverband. De keuze of je nu als zzp’er gaat werken of in dienstverband is natuurlijk aan jou. Ook is er een grote groep zzp’ers die er niet zelf voor hebben gekozen. Werknemers brengen veel verplichtingen met zich mee, dus daarom huurt de werkgever hen soms liever in als zzp’er. Of het nu wel of niet je eigen keuze is: zzp’er zijn brengt behoorlijk wat verantwoordelijkheden met zich mee. Daarom zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

WAAROM WÉL ZZP’ER ZIJN?

Als zzp’er bepaal je zelf wanneer en voor wie je werkt. Ook heb je flexibele werktijden en stel je je eigen tarieven vast. Als je geen ochtendmens bent is dat geen enkel probleem, want je kunt je dag indelen naar hoe je dat zelf wil. Zzp’ers zijn vrij om te doen wat ze willen en hoeven niet bang te zijn om door een werkgever op de vingers getikt te worden. Je bepaalt zelf met wie je in zee gaat en hoeveel opdrachten je aanneemt.

WAAR MOET JE REKENING MEE HOUDEN?

Inkomen

Naast alle vrijheid die je hebt, komen er ook veel verantwoordelijkheden bij kijken. Als zzp’er leid je een onzeker bestaan, omdat je geen garantie hebt dat er altijd werk zal zijn. Je aantal opdrachten kunnen flink teruglopen, waardoor je ineens een stuk minder inkomen hebt. Ook moet je veel netwerken om aan je opdrachten te blijven komen.

WW-uitkering

Als je in loondienst werkt, heb je recht op een WW-uitkering; een uitkering die je krijgt als je onverhoopt werkeloos raakt. Als zzp’er heb je daar geen recht op. Je bouwt als zelfstandige geen (fictieve) arbeidsjaren op en je kunt alleen nog terugvallen op de bijstand. De meeste ZZP’ers kiezen er daarom voor om zich particulier te verzekeren of om met andere zzp’ers een sociaal vangnet te vormen.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een zelfstandig ondernemer moet zelf zorgen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, maar ook voor een pensioensregeling.

De belastingdienst

Als je in loondienst bent, zorgt je werkgever ervoor dat je automatisch de verplichte inkomstenbelasting en premies afdraagt, maar daar ben je als zzp’er zelf verantwoordelijk voor. Belasting betalen is erg belangrijk, want als je dat niet doet staat er een fikse boete op. Het is verstandig om een deel van het inkomen daarvoor aan de kant te zetten.

WAT IS NU BETER?

Dat is een lastige vraag en uiteindelijk is de keuze altijd aan jezelf. Toch lijkt het dat als werknemer uiteindelijk beter af bent. Werknemers houden meer over dan zzp’ers. Uit onderzoek van het CBS blijkt dan ook dat 1,7 procent van de werknemers een laag inkomen heeft. Bij zzp’ers is dat 9,8 procent. Wel moet er rekening gehouden worden dat zzp’ers veel meer uitschieters hebben in het inkomen. Als zzp’er komen er dus een groot aantal verantwoordelijkheden om te hoek kijken en als werknemer hoef je je daar geen zorgen over te maken. Of je nu gaat voor een uitdaging of iets meer veiligheid; je moet doen wat bij jou past.

SCHRIJF JE IN BIJ TASKHERO

Of je nu zzp’er bent of in dienstverband wil werken, in beide gevallen kun je bij TaskHero terecht. Wij leveren klussen voor jou als zzp’er, waarna je die zelf kunt factureren. Wil je in dienstverband werken, maar heb je nog niets gevonden? Bekijk dan hier wat wij je te bieden hebben.

Geplaatst in Aan de slag als Held.